Mehmedović: Po svaku cijenu ove godine održati Opće izbore

Ocijenio je da je kriza odraz, kako je naveo, najizraženijih aktivnosti desničarskih politika. Za njega međunarodni predstavnici pokušavaju u Bosni i Hercegovini ostvariti još jedan karijerni uspjeh, a na štetu, kako je rekao, bosanskog bloka.

“Međunarodni predstavnici-diplomate koji žele još jedan uspjeh u svojoj diplomatskoj karijeri vide šansu u prijetećim nastupima prema bosanskom bloku da se prihvati rješenje koje predlaže HDZ, ali podržano od Hrvatske i još nekih članica Evropske unije”, izjavio je.

Smatra da osim Hrvatske i Srbije u, kako je istakao, razbijanju Bosne i Hercegovine učestvuju i Mađarska i Poljska. Prema njegovim riječima, novac za retrogradne politike u Bosni i Hercegovini se pokušava osigurati iz fondova EU, i to preko Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana.

Govoreći o rješavanju krize u Bosni i Hercegovini, pozvao je međunarodne aktere na konkretno djelovanje, implementiranje presuda domaćih i međunarodnih sudova i proglašavanje posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) ništavnim.

Mehmedović se posebno osvrnuo na uslove za nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Pregovori o izbornom procesu i Izbornom zakonu trebaju polučiti evropska, demokratska rješenja. Ne smije se dopustiti da revizionizam nadjača postignute reforme u jačanju države. Uslov daljih pregovora mora biti ispunjenje 14 prioriteta nužnih za pristup Bosne i Hercegovine EU. Po svaku cijenu treba održati Opće izbore ove godine, čime će se promijeniti politička struktura i otvoriti mogućnost personalnih promjena, novih ideje i pozitivnih učinaka na politički sistem”, mišljenja je.

Zaključio je i da, kako je izjavio, stranke bosanske orijentacije moraju imati visok stepen saglasnosti za očuvanje Bosne i Hercegovine. prneosi “Klix“.

(Haber.ba)