Milijarder Ilon Mask više nije najbogatiji čovjek na svijetu

NJUJORK – Bernard Arnault, milijarder i izvršni direktor globalnog konglomerata luksuznih brendova LVMH, prestigao je Ilona Maska i postao najbogatiji čovjek svijeta.

Bogatstvo Arnaulta i njegove porodice poraslo je u petak za 23,6 milijardi dolara i doseglo 207,8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo direktora Tesle od 204,5 milijardi dolara, pokazuje Forbesova rang-lista koja prikazuje izmjene u stvarnom vremenu.
Arnault se popeo ne mjesto broj jedan u petak, 26. januara 2024. godine.
Vrijednost kompanije Tesla u četvrtak je na berzi pala za 13 posto, zbog čega je Musk izgubio preko 18 milijardi dolara.
Istovremeno, dionice LVMH-a u petak su zabilježile veliki rast: vrijednost im je porasla za preko 13 posto do 11 ujutro, izazvana snažnom prodajom.
Tržišna kapitalizacija LVMH-a u petak je dosegla 388,8 milijardi dolara, dok Tesla na berzi vrijedi 586,14 milijardi dolara.
LVMH je 2021. godine kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u istoriji, prenosi Klix.
Arnaultovo dioničarsko društvo Agache podržava VC kompaniju Aglaé Ventures koja, kako izvještava Forbes, investira u biznise kao što su Netflix i ByteDance – matična kompanija TikToka.
Arnault ima petoro djece, a svi rade u LVMH-u. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u upravni odbor konglomerata, gdje već sjedi drugo dvoje djece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu porodice nad svojim poslovnim carstvom. Forbes

(Capital.ba)