Prerušeni pripadnici izraelske vojske izveli raciju u bolnici Ibn Sina

Hamas je potvrdio da je jedan od troje ljudi koje su ubile izraelske snage tokom napada na bolnicu Ibn Sina u Jeninu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom bio njihov član. Islamski džihad je saopćio da su drugo dvoje bili njihovi članovi.

Izraelska granična policija je saopćila da su trojica Palestinaca ubijena u operaciji tajne jedinice snaga. Snimci nadzornih kamera koji su kružili internetom pokazali su desetak prerušenih vojnika, uključujući troje u ženskoj odjeći i dvoje odjeveno kao medicinsko osoblje, kako koračaju bolničkim hodnikom s puškama u rukama.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, ponovno je objavio snimak na društvenim mrežama, čestitao snagama koje su izvele napad i dodao: “Neka svi naši neprijatelji znaju da će naše snage djelovati posvuda i svim sredstvima kako bi zaštitile naše građane i državu Izrael.”

Izraelska vojska je u saopčenju imenovala ubijene muškarce kao Mohammeda Jalamneha, Mohammeda Ghazawija i njegovog brata Basela Ghazawija. Tvrde da je Jalamneh planirao izvesti teroristički napad u bliskoj budućnosti i da je koristio bolnicu kao skrovište „te je stoga neutraliziran“. „Izraelske snage sigurnosti nastavit će djelovati protiv svake prijetnje koja bi ugrozila sigurnost izraelskih civila. Tražene osobe se već duže vrijeme skrivaju u bolnicama i koriste ih kao bazu za planiranje terorističkih aktivnosti i izvođenje terorističkih napada, a pretpostavljaju da će im eksploatacija bolnica služiti kao zaštita od protuterorističkih aktivnosti izraelskih snaga sigurnosti. Ovo je još jedan primjer ciničnog korištenja civilnih područja i bolnica kao skloništa i živih štitova od strane terorističkih organizacija“, naveli su.

Hamas je saopćio da izraelski “zločini neće ostati bez odgovora” i da njihovi borci “neće biti zastrašeni ubistvima niti oslabljeni zločinima kukavnog neprijatelja”.

Mai al-Kaila, ministar zdravstva Palestinske samouprave, pozvao je međunarodna tijela da spriječe izraelske napade na zdravstvene ustanove u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, te da osiguraju zaštitu ekipama hitne pomoći.

Visoko.ba/federalna.ba/The Guardian