Održan sastanak o saradnji SDP-SBiH

Rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke za BiH (SBiH) razgovaralo je danas u Sarajevu o političkim odnosima u BiH i euroatlantskom putu BiH, te mogućim refleksijama na BiH nakon izvjesnog dogovora između Srbije i Kosova.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima nakon sastanka da je razgovarano i o temama koje su u vezi rada Parlamenta BiH, prije svega o zakonima koji su trenutno u proceduri u ovoj instituciji.

“Razgovarali smo i o popisu stanovništva, te registracije državne i vojne imovine. Ovo je, također, bila prilika da razgovaramo o stanju u FBiH. Bilo je riječi i o nekim žarišnim tačkama kao što je situacija u Tuzlanskom kantonu (TK). Nepostojanje Ustavnog suda FBiH u punom kapacitetu dovelo nas je u situaciju da imamo Federalnu vladu iza koje stoji parlamentarna manjina, a ista stvar je i u TK”, kazao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda FBiH, takva situacija će i dalje trajati.

“Slažemo se da pitanje Ustavnog suda FBiH i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa treba što prije riješiti. U tom svjetlu, SBiH je u TK opoziciona stranka i ona ne snosi odgovornost koju snosi SDP, ali i Stanka demokratske akcije (SDA) koja rušilačkim metodama pokušava da blokira život u tom kantonu”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da nije bilo riječi o mogućem koaliranju ovih dviju partija, međutim, imajući u vidu prioritete BiH na euroatlantskom putu i ekonomskom razvoju, “prirodno je da SDP BiH i SBiH o tome razgovaraju”.

“Kada su u pitanju tako važne stvari, pokazalo se da je veoma bitno biti zajedno. Mi smo se dogovorili da čelni ljudi dviju stranaka, koji se bave popisom stanovništva, državne i vojne imovine, u narednih nekoliko sedmica razgovaraju i pokušamo riješiti te probleme. Da li ćemo sarađivati za dobrobit ove zemlje, odgovor je da. Da li ćemo ulaziti u nove aranžmane koji znače prekomponovanje vlasti, o tome zaista nismo razgovarali. To u ovom trenutku nije prioritet SDP BiH, ali i SBiH”, kazao je Lagumdžija.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić rekao je da je “ranije bilo medijskih špekulacija o tome da li će SBiH biti dio nove vladajuće većine u BiH”, te je poručio da ova stranka ostaje opozicija.

“Bićemo kooperativna i konstruktivna opozicija na svim važnom projektima i zakonima. Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, koji je nedavno usvojen u Federalnom parlamentu, je vjerovatno prvi zakon od 1996. godine gdje dvije velike partije, SDA i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, nisu bili za takav zakon. Mislim da je to presedan u novijoj historiji BiH”, kazao je Jerlagić.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku bilo je riječi o državnoj imovini, odnosno o svim tačkama gdje SDP BiH i SBiH imaju podudarne stavove.

“Razgovarali smo o popisu stanovništva i mi smo tražili od SDP BiH, koji je vladajuća partija u BiH, da kroz tezauruse i popisnice nađe prostor za izjednačavanje pojma Bošnjak i musliman i mi ćemo tražiti od Ureda visokog predstavnika (OHR) uključivanje u ovo pitanje”, kazao je Jerlagić.

 

|Fena|Trafika|Ba|