Osnivač Alibabe ušao u novi biznis

HANGZHOU – Osnivač Alibabe Jack Ma ima novi biznis – osnovao je firmu “Ma’s Kitchen” (Maova kuhinja).

Najpoznatiji kineski tehnološki milijarder posvetio se novoformiranom startupu. Prema kineskim javnim evidencijama, firma je osnovana prošle srijede u Hangzhouu, Maovom rodnom gradu u istočnoj Kini koji također služi kao baza za tehnološkog diva Alibabu.
Novi će se poduhvat usredotočiti na prodaju unaprijed zapakovane hrane, uvoz i izvoz te prodaju “jestivih poljoprivrednih proizvoda”. “Maova kuhinja” ima registrovani kapital od 10 miliona juana (1,4 miliona dolara).
Posao je u potpunom vlasništvu subjekta pod nazivom Hangzhou Dajingtou, u kojem Jack Ma ima 99,9 posto vlasništva.
Nova firma nije javno objavila pojedinosti o svom poslovnom modelu, niti kakvu će hranu prodavati. Uprkos oskudnim detaljima, vjeruje se da Ma želi učestvovati u procvatu industrije gotovih jela u Kini.
Kinesko tržište gotovih jela – hrane spremne za zagrijavanje i konzumaciju – prošle je godine vrijedilo oko 71,1 milijardu juana (9,9 milijardi dolara), što je oko 28 posto više u odnosu na 2018. godinu.
Potražnja za drugim vrstama unaprijed zapakovane hrane takođe je porasla, s tržištem paketa obroka – kutija za hranu koje zahtijevaju jednostavno sastavljanje ili kuhanje – gotovo se utrostručilo s 10,6 milijardi juana (1,5 milijardi dolara) u 2018. na 29,1 milijardu juana (4 milijarde dolara) u 2022. godini.
Iako fokus Maove firme nije sasvim jasan, “ovo je oblast koja ima ogroman prostor za inovacije”, rekao je Ben Cavender, direktor China Market Research Group.

(Capital.ba)