Ovih pet filmova najveći su favoriti za Oscara

SVEMIRSKA bajka Dina, tinejdžerska kronika s okusom ’70-ih Licorice Pizza te nova inačica mjuzikla Priča sa zapadne strane u režiji Stevena Spielberga postali su favoritima za holivudske nagrade koje će se dodjeljivati u nadolazećim mjesecima, nakon što su u četvrtak nominirani u raznim cehovskim izborima filmske industrije.

Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja redatelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu – Oscar. Svečana dodjela zlatnih kipića će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odgođena za 27. ožujka, a Akademija filmskih umjetnosti i znanosti će nominacije obznaniti 8. veljače.

Uz spomenute filmove, među najvećim favoritima za Oscara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko cehovskih nominacija, a to su Belfast i Šape pasje (The Power of the Dog).

Stručnjaci smatraju Američko udruženje redatelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oscare, jer su pobjednici u njihovom izboru u posljednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i zlatni kipić.

Istih pet filmova nominirali i redatelji i producenti

Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja redatelja su Kenneth Branagh za Belfast, Jane Campion za Šape pasje, Denis Villeneuve za Dinu, Paul Thomas Anderson za Licorice Pizza i Steven Spielberg za Priču sa zapadne strane.

Istih pet filmova nominirano je u četvrtak i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990., a od tada je samo jedan dobitnik Oscara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. Radilo se o Hrabrom srcu (Braveheart) koji je Oscarom nagrađen 1996.

Od filmovima koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oscara, na popisu nominiranih se nisu pojavili Macbeth u režiji Joela Coena te Dinastija Gucci (House of Gucci) koju je režirao Ridley Scott.

Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova borit će se Dina, Licorice Pizza i Priča sa zapadne strane, dok Belfast i Šape pasje nisu mogli biti nominirani.