Pet ideja šta vidjeti u Sarajevu: Očekuju vas nezaboravna iskustva, skriveni dragulji i lokalni užici!

Putujete u Sarajevo? 

Pripremite se da budete opčinjeni šarmom i ljepotom ovog grada uz naših pet najboljih savjeta za nezaboravan provod.

  1. Vozite se žičarom do planine Trebević: vinite se iznad grada i svjedočite prekrasnim pogledom na Sarajevo s neba. Ova uzbudljiva vožnja žičarom je obavezna, posebno tokom proljeća, ljeta ili jeseni. Kada stignete na vrh, prepustite se romantičnom pikniku s pogledom na očaravajući Stari grad Sarajevo. 

 

Zakoračite u historiju na mjestu Sarajevskog atentata: Posjetite mjesto gdje je nastala historija – mjesto Sarajevskog atentata. Ovaj značajan događaj, koji se dogodio 1914. godine, pokrenuo je Prvi svjetski rat. Stanite stopama nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge Sophie i steknite dublje razumijevanje događaja koji su se ovdje dogodili.

Baščaršija – Stari grad Sarajeva: Uronite u živahnu atmosferu Baščaršije, Starog grada Sarajeva. Izgubite se u labirintu uskih ulica, ispunjenih tradicionalnim prodavnicama i istočnjačkom atmosferom. Ne zaboravite da mazite svoje nepce poznatim bosanskim tradicionalnim ćevapom, poznatim kao “ćevapi”.

Otkrijte mir u Amman Spa & Hammam-u: Smješten pored Vijećnice, na glavnoj ulici okrenut prema rijeci Miljacki, nalazi se skriveni dragulj Amman Spa & Hammam. Zakoračite u orijentalnu oazu i prepustite se spektakularnim masažama, spa ritualima, iskustvima u turskom hamamu i luksuznim kozmetičkim tretmanima. Pobjegnite od gradske vreve i podmladite svoj um, tijelo i dušu. Ova banja je postala nezaobilazna stanica za sve turiste koji dolaze u Sarajevo, jer je Amman Spa više od spa. Njegova posebna atmosfera vodi vas na orijentalno putovanje dok uživate u spa uslugama koje će Vas potpuno “obnoviti”. Ako posjetite ljeti, najpoznatija je njihova masaža sapunom, dok zimi nude izvanrednu masažu toplim kokosovim uljem. Naravno, ne zaboravite prije masaže otići u hamam za potpuni kraljevski doživljaj. Po izlasku iz Amman Spa imat ćete svježinu i volju da nastavite istraživati ljepote ovog grada.

Opustite se u prirodi u parku Ilidža: Doživite ljepote prirodnih čuda Bosne i Hercegovine u parku Ilidža. Smješten na periferiji Sarajeva, pored Ilidže, ovaj park je dom izvorišta rijeke Bosne. Uronite u spokojno okruženje i upijajte mir ovog slikovitog mjesta, dok ispijate kaficu promatrajući sniježno bijele labudove kako se ogledaju u kristalno čistoj vodi rijeke Bosne. 

Žuta tabija: Romantični predah na zidinama Žute tabije ispunit će Vam sva očekivanja od ovog magnetično čarobnog grada. Posjetite ovu topovsku tvrđavu koja čuva ulaz u “Vratnički grad sa zidinama”. Izgrađena u 18. vijeku, ova tvrđava je imala ključnu ulogu u odbrani od austrougarskih trupa. Začudite se njegovoj istoriji i uživajte u panoramskom pogledu na grad sa ovog legendarnog orijentira.

Sarajevo čeka sa svojom bogatom istorijom, zadivljujućim pejzažima i skrivenim blagom. Spremite se da stvorite nezaboravne uspomene u ovom očaravajućem gradu. 

Sarajevo još mnogo više od ovoga, ali vjerujemo da ćete se sami uvjeriti po prvom dolasku.