Priča o sushiju

sushi
sushi

Sushi je takva vrsta jela koju ili obožavate ili mrzite, a jako je malo onih koji će u potpunosti ostati ravnodušni na ovaj japanski specijalitet.

Šta je zapravo sushi?

Sushi je kuhana riža začinjena rižinim octom, koja je punjena ili umotana svježom, kuhanom ili mariniranom ribom, školjkama, povrćem ili jajima.
Sushi se jede pripremljen na razne načine od zdjele riže posute ribom i povrćem pa do rukom zarolanog ili zgnječenog. Osim što je izvrsna i zdrava hrana, sushi često izgleda kao pravo umjetničko djelo.
U Japanu se sushi jede svakodnevno, mada je trend sushija prisutan u skoro cijelom svijetu. U Japanu je pravljenje sushija počelo kao način čuvanja ribe i narastao je do nacionalno najpopularnije hrane, ne samo u sushi barovima nego također u domovima gdje ga priprema i jede čitava porodica.

Niko tačno ne zna tko je i kad napravio prvi sushi ali u Jugoistočnoj Aziji riba se konzervira s rižom već u ranom petom stoljeću Stare ere. Neki smatraju da je sushi došao u Japan kada i riža još u četvrtom stoljeću Stare ere, dok drugi vjeruju da su ga donijeli budistički svećenici vraćajući se iz Kine u 7. stoljeću.
Riba konzervirana (čuvana) u riži bila je način plaćanja poreza, a rani oblik sushija, nare zushi, spravljen od ribe šarana i riže, mazan u slojevima i konzerviran godinama, može se naći još i danas.

Sushi se najčešće jede uz wasabi i soja sos, listiće đumbira i kuhani grašak u mahunama….