Skandalozno: Predsjednik dijela države člana Predsjedništva naziva beznačajnom figurom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović beznačajna politička figura, koji čak nije prvi ni u svojoj stranci.

Na pitanje novinara agencije Srna da prokomentariše Izetbegovićevu jučerašnju izjavu da je Republika Srpska “bazirana na kostima i genocidu počinjenom u Srebrenici”, i da nikada neće biti izvan teritorije BiH, predsjednik Republike Srpske je rekao da Izetbegoviću može samo da poruči da se bavi svojim poslom i da provodi islamsku deklaraciju svog oca na način kako je i planirao da uradi.”Republika Srpska je stabilna u svom institucionalnom kapacitetetu i ona nije Izetbegovićeva. Republika Srpska pripada nama i volja njenih građana je gdje će da žive. Nikakvo svojatanje Republike Srpske neće pomoći Izetbegoviću da bude zadovoljniji. Oni su davno izgubili Republiku Srpsku i ničim ne upravljaju s njom”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da “Republika Srpska sebe ne doživljava ništa više od onoga što je Dejton propisao”.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da je spreman da sam ode u Beograd i “u lice sa /predsjednikom Srbije/ Tomislavom Nikolićem raspravi neke stvari”, među kojima i tu da “Republika Srpska nije država” i da “neistine koje je Nikolić u više navrata iznosio neće donijeti ništa dobro nikome, pa ni Srbima i Srbiji”, predsjednik Dodik je rekao da to što Izetbegović uzima za pravo da komentariše predsjednika jedne suverene države kakva je Srbija govori o njegovoj ubijeđenosti da ima pravo na sve.

Dodik je istakao da je Izetbegović samo jedan od tri člana Predsjedništva i da BiH ne može da “progovori sve dok nema stav sva tri člana”.

“Izetbegović to masovno krši i uz to nama poručuje kako treba da budemo smireni, jer, navodno, on nama želi dobro. Njega ne treba ozbiljno shvatati, niti prihvatati to što govori, jer to radi iz očaja i svoje istorijske predubijeđenosti da im sve pripada i da je važno da on postoji”, istakao je predsjednik Dodik.

Govoreći o jučerašnjim razgovorima evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea sa predstavnicima vodećih političkih stranaka u BiH o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, Dodik je rekao da je u Federaciji BiH blokada koja ne dozvoljava bilo kakvo kretanje naprijed po tom pitanju.

“Mi smo jasno izašli sa prijedlogom za Republiku Srpsku koji podrazumijeva način promjene Ustava za Srpsku”, podsjetio je Dodik, dodavši da se Srpska ne bavi pitanjima Federacije.

Istakavši da angažman evropskog komesara doživljava pozitivno, predsjednik Srpske je ponovio da je sav problem u Federaciji koja ne dozvoljava bilo kakvo napredovanje na tom planu, što je još jedan od razloga zašto Srpska ima permanentne gubitke.

Dodik je rekao da je odavno prestao da prati situaciju u Federaciji u kojoj su nekada neriješeni odnosi između hrvatskih i bošnjačkih političkih partija, a nekada između bošnjačkih.

“Ali, to je njihov problem i oni moraju i da ga riješe”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a prenijela Srna.

– Ovo je bio samo još jedan pokazatelj nivoa političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, koji je sve osim usmjeren u pozitivnim namjerama da naša zajednička država jednom za sva vremena postane zemlja građana gdje se funkcije predsjednika države poštuju bez obzira na njegovu pripadnost stranci. Ko je kriv? Da li je uistinu Dodik izabrao ovakvu retoriku ili su je birali građani koji žive u bh. entitetu Republika Srpska?!! 
Ko će snositi odgovornosti za prisutnost ovakve retorike i može li se ovo tretirati govorom mržnje? Da li je Bosna i Hercegovina dovoljno snažna država da sistemski ukaže šta se smije, a šta ne, pa čak i kad su u pitanju političari koji za sebe očigledno smatraju da bezuslovno posjeduju dio suverene države. 
S druge strane, sigurni smo da građani Bosne i Hercegovine imaju jednake probleme bez obzira u kojem entiteu žive, a oni su najviše vezani za ekonomska pitanja koja bi se političari mogli više posvetiti u svojim retorikama, ljudskim pravima i drugim životnim pitanjima. 
|Trafika|Ba|Srna|