Šokantne fotografije iz mega zatvora, izgrađen za dvije najveće bande na svijetu

Ipak, izgleda da nije sve kao što na tim snimkama izgleda. Reporter CNN-a navodi da u Salvadoru ima mnogo zatvorenika zbog dvije najveće kriminalne organizacije na svijetu.

Prošle godine je predsjednik Bukele proglasio izvanrednu situaciju i hitan zakon za borbu protiv bandi, što je dovelo do velikog broja uhićenja. Do kraja 2022. gotovo dva posto populacije bilo je uhićeno. Hitan zakon dozvoljava policiji uhititi čak i samo pod sumnjom da je netko član bande.

Organizacije aktivista za ljudska prava tvrde da je i do 80 zatvorenika umrlo otkad je zakon usvojen. Ipak, to nije spriječilo vladu da ga produži 11 puta.

Reporter CNN-a navodi da je predsjednik Bukele poznat i po dramatičnim demonstracijama sile. Također sebe zove “najcool svjetskim diktatorom”.

Ali, dok pokušava održati reputaciju boraca protiv loših momaka, američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je neke članove njegove vlade za pregovore s istim bandama za koje tvrdi da ih žele slomiti.

Savezni tužitelji New Yorka tvrde da je sklopljen pakt s bandama. U zamjenu za bolje uvjete, bande će smanjiti stope ubojstava, da bi djelovalo kao da njegov pristup djeluje.

Vlada predstavlja svoju politiku kao uspjeh i hvali se brojkama koje pokazuju da su ubojstva u padu, dok Bukeleova popularnost raste.

Bukele kaže da će tražiti izbore 2024. godine, nakon promjene ustava kojim je to dozvoljeno. prenosi n1

(Haber.ba)