U srijedu novi pokušaj izbora gradonačelnika Sarajeva

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić kazao je večeras novinarima nakon sjednice Koelgija da će novi nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva biti održan u srijedu u 17 sati, na kojem će ponovo biti biran gradonačelnik.

“Sjednica Kolegija zakazana je za 13 sati, ali ako političke stranke ne uspiju predložiti svoje kandidate za gradonačelnika do tada vjerovatno će novi nastavak sjednice Vijeća biti otkazan”, kaže Delalić

Izrazio je nadu da će se do srijede političke partije dogovarati o kandidatima, a važno je da se završi konstituirajuća sjednica kako bi se usvojio budžet Grada te odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade.

Vijećnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Miro Lazović kaže da će rukovodstvo SDU-a donijeti odluku o tome kako će procedura dalje ići, ali smatra da će njihov kandidat i dalje biti Stjepan Kljuić koji ni danas nije dobio potrebnu većinu za gradonačelnika.

Ipak, kazao je, da ukoliko se napravi dogovor oko nekog kandidata koji bi mogao imati većinu bit će dobro no s obziron na dosadašnja iskustva nije prevelik optimist da će se za 48 sati išta promijeniti.

Vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) Velija Katica izrazio je stav da će stranke postići dogovor oko kandidata koji će moći imati potrebnu većinu od 15 glasova.

“Među organima stranke bit će odlučeno da li će SDA imati svog kandidata. Vjerovatno će sutra već biti održan sastanak na kojem će se odlučiti da li će SDA imati svog kandidata za gradonačelnika” – ističe Katica.

Vijećnica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Edina Latif kaže da će i ova stranka na stranačkom sastanku odlučiti o daljnjem glasanju za gradonačelnika, ali napominje da ova stranka neće biti blokator procesa, a sadašnje stanje odraz je kriza na svim nivoima vlasti.

Izrazila je nadu da će Sarajevo uskoro imati gradonačelnika, a posebno jer su sada otklonjene dileme oko žrijeba te će se sada ići sa konkretnim imenima i ko dobije 15 glasova on će biti novi gradonačelnik.

Vijećnik Naše stranke Vibor Handžić kaže da ova stranka neće imati svog kandidata, a ističe da oni ne koče proces izbora jer su pozivali na predlaganje novih kandidata što druge stranke nisu učinile.

 

(Fena/TrafikaBa)