Ukrajinski general predvidio datum ruskog napada i poručio: Spremni smo ih rasturiti golim rukama

Generalpukovnik Alexander Pavljuk rekao je da bi upad mogao biti izveden u danima nakon Zimskih olimpijskih igara, koje bi se trebale održati u Pekingu sljedećeg mjeseca. Istakao je da je 20. februar “datum koji nas brine”. Dodao je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno želio da izbjegne da uvrijedi Kinu tako što će zasjeniti igre ratom.
Osim toga, taj datum označava kraj planiranih rusko-bjeloruskih zajedničkih vojnih vježbi na granici s Ukrajinom.

Pavljuk, koji je služio u sovjetskim oružanim snagama u posljednjim godinama postojanja SSSR-a, rekao je da je uvjeren u sposobnost svojih trupa da se bore protiv Rusije, uprkos njenim većim vojnim sposobnostima.

“Imamo oko pola miliona ljudi koji su prošli rat u ovoj zemlji, u kojem su izgubili nekoga ili nešto”, objasnio je on.

“Pola miliona onih koji su izgubili rođake, domove ili prijatelje, a spremni su da golim rukama rasture Ruse”, rekao je.

“Ako naša obavještajna služba uspije predvidjeti smjer glavnog ruskog udarca, nakon prvih velikih gubitaka neće ići dalje”, prognozirao je te dodao da Putin shvata da bi se njegova vojska poslije velikih gubitaka mogla zaustaviti sama.

“U ovom slučaju ne možete vjerovati intuiciji. Radi se o hladnoj računici”, smatra Pavljuk.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici već mjesecima upozoravaju da strahuju od neposredne invazije Rusije i ukazivali su na kretanje njenih trupa u blizini granice s Ukrajinom, gdje se, kako se navodi, okupilo više od 100.000 ruskih vojnika. Kremlj je u više navrata negirao da ima bilo kakve agresivne namjere, insistirajući na tome da jednostavno pokreće snage unutar svoje teritorije, i pozivao je na sigurnosne sporazume s NATO-om, vojnim blokom predvođenim SAD-om.

Međutim, uprkos Pavljukovom upozorenju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je građanima u televizijskom obraćanju da rizik od invazije nije porastao. “Sada je više pompe oko toga”, dodao je.

Sekretar kijevskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksej Danilov u ponedjeljak je također nastojao da umanji značaj prijetnje, nazivajući je “panikom” izazvanom iz “geopolitičkih i domaćih” razloga na Zapadu.

“Stavljanje ruskih trupa nije tako brzo kao što neki tvrde”, rekao je on. prneosi “Klix“.

(Haber.ba)