Vladika Vasilije Kačavenda najavio tužbu

Vladika zvorničko tuzlanski Vasilije Kačavenda podnio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije zahtjev kojim traži potvrdu ili demanti pisanja medija o navodnom hapšenju imenovanih za djelo koje se navodi, a koje diskredituje njegovu ličnošt.
Kačavenda je Tanjugu rekao da će nakon toga povesti odgovarajući sudski postupak protiv svih onih „koji nas (?), kako je rekao, sve ovo vrijeme blate i kleveću”.
Blic navodi da su obojica obučeni, ali i da vladika na snimku nije u mantiji, već u košulji. Na snimku nije moguće utvrditi da li je snimano u eparhijskom dvoru u Bjeljini ili u nekom sasvim drugom prostoru.
Blic tvrdi je imao uvid u dio kolekcije snimaka episkopa sa muškarcima na kojima se vidi da vladičin angažman sa mladićima nije duhovne, već intimne, tjelesne prirode.
Kačavenda, međutim, nije želio da govori o tome da li takav snimak postoji ili ne. Sveti arhijerejski sinod SPC-a se nije oglašavao ovim povodom. Snimak u koji je uvid imao Blic traje oko pet minuta, jasno se u krupnom planu vidi vladika u strasnom zagrljaju sa mladićem sa kojim se ljubi u usta; Blic je juče imao uvid i u drugi snimak koji su u Beograd donijeli vjernici iz Bijeljine. Oni poseduju još jedan snimak na kome je vladika sa mladićem, s kojim leži u krevetu.Kako svjedoči jedan od vjernika, audio i video zapise njihovog vladike posjeduje jedan krug građana u Bijeljini, od kojih ne idu svi u crkvu. Na pitanje kako to da snimci nisu pušteni na internet, on kaže: „Mi ga pustiti nećemo jer idemo u crkvu i vjerujući smo ljudi. Međutim, snimci su prije nekoliko dana počeli da kruže u malo širem krugu ljudi i pitanje je trenutka kada će pući bruka crno na bijelo. Mi ne znamo šta još ko ima, jer su vladiku izgleda snimali mnogi sa kojima je bio. Ne znamo ni da li baš ove snimke ima i Crkva.“
Kako dodaju, najveća dilema je jedan od mladića sa snimka, jer sumnjaju da je reč o maloljetniku i da bi u tom slučaju, umjesto Crkve, moralo da reaguje i tužilaštvo.Kako Blic navodi u Patrijaršiji, materijal o vladici je skupljan na različite načine, ali njihov sagovornik nije želio da precizira i kako. Osim snimaka, Sinod je imao priliku da se uvjeri i u audio-zapise na kojima se čuju glasovi momaka i njihovi utisci o kontaktu s vladikom.
|Tanjug|Trafika|Ba|