Uhapšen je i drugi osumnjičeni za eksploziju u Bostonu

Nakon bombaškog napada na području Cambridgea u Bostonu kojeg su izvela dva brata s juga Rusije, stariji brat Tamelan Tsarnaev je stradao dok je za mlađim Djoharom Tsarnaevim bila pokrenuta potjera kojoj se pridružio i FBI i koji je uhapšen na jednoj brodici u blizini Watertowna.
Devetnaestogodišnji Djohar je u vidno krvavoj odjeći priveden u policijsku stanicu na ispitivanje.
Pročitajte šta je Djohar Tsarnaev napisao na twitteru nakon napada.
Bostonski federalni tužitelj Carmen Ortiz je u obraćanju medijima rekao da se za njega nastavlja ovo “putovanje” i da će narednih dana javnost dobiti odgovore na mnoga pitanja.
Podsjećanja radi, na samom finišu bostonskog maratona, 15. aprila ove godine, eksplodirale su dvije improvizovane naprave. Tri osobe su poginule, a povrijeđeno ih je 183. Nakon toga je počeo lov za napadačima. Bostonska policija je u četvrtak navečer održala press na kojem su predočili prve snimke napadača, zatim su ih identifikovali, a jučer je jedan od njih, Tamerlan (26), preminuo u bolnici od rana koje je zadobio u obračunu s policijom.
Nakon što je gradonačelnik Bostona Tom Menino na svom twitter profilu napisao “Uhapsili smo ga”, stanovnici Watertowna su nakon 24-satne zabrane izlaska iz domova, izašli na ulice kako bi proslavili ovo hapšenje.
Turska agencija Anadolija navodi i kako je turski državljanin Arzu Eylul Yalcinkaya kojem je, prilikom traganja za počiniocima napada, policija dva puta pretresala kuću, izrazio je zadovoljstvo time što ga je generalni konzul Turske u Bostonu Burak Kararti, u malim razmacima, tri puta zvao i ponudio pomoć.
“Ovo nije situacija sa kojom sam se susretao čak i u svojoj zemlji. Mnogo me je usrećilo što me je generalni konzul na drugom dijelu svijeta zvao i ponudio pomoć”, dodao je Yalcinkaya u izjavi datoj novinaru agencije Anadolija.
|Anadolija|Trafika|Ba|