Vrijeme je da Sjeverna Koreja prestane sa ratobornim stavom

Predsjednik SAD Barak Obama kaže da je vrijeme da Sjeverna Koreja prestane sa ratobornim stavom i da će SAD preduzeti “sve neophodne mjere” da zaštite svoje građane.

Obama je, poslije razgovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-moonom u Bijeloj kući, rekao da niko ne želi da vidi sukob na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja je upozorila da će izvesti raketne napade na ciljeve SAD i njihovih saveznika u sjeveroistočnoj Aziji u znak odmazde zbog sankcija UN-a koje su joj uvedene poslije lansiranja rakete u decembru i nuklearnog testa u februaru.

Generalni sekretar UN-a je pozvao Kinu i druge države koje imaju uticaj na Sjevernu Koreju da iskoriste taj uticaj za smanjivanje tenzija između Pjongjanga i međunarodne zajednice.

Ban Ki-moon je pohvalio SAD zbog “odmjerenog” odgovora na provokativnu retoriku Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik se osvrnuo i na situaciju u Siriji, za koju je rekao da je dostigla “kritičnu tačku”.

Prema procjenama UN, u ratu u Siriji, koji traje više od dvije godine, poginulo je 70.000 ljudi. Kraj nije na vidiku, a sirijski predsjednik Bashar al-Assad se drži na vlasti duže nego što su SAD očekivale.

Ki-moon  je rekao da je Sirija “najveći problem” i apelovao na svjetske lidere, uključujući Obamu, da urade više kako bi nasilje bilo prekinuto.

Pentagon u novom izvještaju navodi da Sjeverna Koreja vjerovatno ima nuklearno oružje koje može biti lansirano balističkom raketom i ističe da nije mnogo pouzdano.

Procjenu Obavještajne agencije za odbranu objavio je danas republikanski kongresmen Dag Lamborn na saslušanju u Odboru za oružane službe u Predstavničkom domu.

Lamborn je pročitao, kako je rekao, dio povjerljivog izvještaja koji nije označen kao “povjerljiv”. Drugi kongresmen je kazao da je izvještaj završen u martu.

U njemu se kaže da je Obavještajna agencija za odbranu sa umjerenom sigurnošću procjenila da Sjeverna Koreja “u ovom trenutku raspolaže nuklearnim oružjem koje mogu da nose balističke rakete”.

U izveštaju se dodaje da Obavještajna agencija za odbranu smatra da to oružje nije mnogo pouzdano, što znači da možda ne bi funkcionisalo kako treba. U dijelu koji nije označen kao “povjerljiv” ne pominje se domet tog oružja.

Američki sekretar odbrane Chuck Hagel rekao je ranije danas da ni Iran ni Sjeverna Koreja nisu sposobni da napadnu SAD raketama sa nuklearnim bojevim glavama.

Hegel je, odgovarajući na pitanje u Odboru za vojnu službu Predstavničkog doma Kongresa, naveo da ne vjeruje da Sjeverna Koreja i Iran imaju rakete dugog dometa, sa oružjem za masovno uništenje, koje bi mogle da dosegnu teritoriju SAD.

 

Agencije|Trafika|Ba|