YouTube se suočava s krivičnom prijavom za “špijuniranje građana EU”

YouTube, popularna platforma za dijeljenje videosadržaja u vlasništvu Googlea, suočava se s krivičnim optužbama u Evropskoj uniji zbog svojih metoda detekcije blokatora reklama.

Zloupotreba računara

Privatni ekspert za zaštitu podataka Aleksandar Hanf podnio je krivičnu prijavu protiv YouTubea pod irskim zakonom o zloupotrebi računara, tvrdeći da je ova praksa nezakonita i da predstavlja “špijuniranje” građana EU.

YouTube je nedavno počeo s aktivnijim mjerama protiv blokatora reklama, pozivajući korisnike da prestanu da koriste blokatore na svojoj platformi ili da se pretplate na YouTube Premium. Kako navodi Hanf, YouTube koristi nezakonite skripte za praćenje kako bi detektovao blokatore reklama, što smatra oblikom špijuniranja građana EU. On tvrdi da ove skripte predstavljaju “špijunski softver”, odnosno tehnologiju nadzora koja se koristi bez njegovog znanja ili odobrenja na njegovom uređaju u svrhu presretanja i praćenja njegovog ponašanja, piše Telegraf.rs.

Pravno pitanje

Hanf se nada da će njegovom tužbom poslati snažnu poruku Googleu da mora prekinuti prakse nadzora koje krše zakone EU. Prema zakonima EU, neophodan je pristanak za pokretanje neophodnih interakcija, uključujući skripte koje YouTube koristi za detekciju blokatora reklama.

Ova situacija stavlja YouTube pod ozbiljno pravno pitanje, jer, ukoliko se Hanfove tvrdnje pokažu tačnim, to bi moglo značiti kršenje zakona o zaštiti podataka i privatnosti unutar EU. Ovaj slučaj može imati značajne posljedice ne samo za YouTube već i za cjelokupnu industriju digitalnog oglašavanja, jer postavlja presedan o tome kako kompanije mogu pratiti i upravljati pristupom sadržaju na internetu..

(Haber.ba)