Zavod za javno zdravstvo FBiH započeo kampanju promocije cijepljenja

Kampanja je društveno odgovornog i nekomercijalnog karaktera, usmjerena na nekoliko ciljnih segmenata. Dio se odnosi na cijepljenje djece, njihovu redovitu imunizaciju i zaštitu mladih djevojaka protiv HPV virusa i on nosi naziv “Za zdravlje od početka”, dok je dio koji je usmjeren na cijepljenje starijih osoba kojima sprječavamo rizik obolijevanja od težih oblika bolesti nazvan “Za zdravlje koje prati godine”.

– Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od zaraznih bolesti. U programu redovite imunizacije dostupna su cjepiva koja štite od deset bolesti, naveo je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Siniša Skočibušić.

Iz Zavoda su upozorili i na kontinuirano povećanje broja dijagnosticiranih karcinoma grlića materice. Godišnje se prijavi više od 150 žena s invazivnim karcinomom, od čega ih 60 preživi bolest. Najčešći uzrok je infekcija HPV virusom koji je jedan od najrasprostranjenijih uzročnika spolno prenosivih bolesti.

– Zavod kampanjom želi osvijestiti i roditelje, i djecu da ne zatvaraju oči pred činjenicom da je zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose poražavajuća statistika stalnog povećanja zaraženih mladih djevojaka HPV-om, ističe Aida Ramić – Čatak iz Zavoda.

Zavod kampanjom nije izostavio ni najstariju populaciju koju se nastoji spriječiti od obolijevanja od težih bolesti. Stariji su slično kao i najmlađi osvjetljivi na zaraze.
– Ovome se može pridružiti i smanjen imunitet za bolesti na koje se tokom života stekao imunitet. Osobama starije dobi cijepljenje je životno važna i korisna preventivna zdravstvena mjera, kazao je Sanjin Musa.

Kampanje su društveno odgovorne i nekomercijalnog karaktera, a osim Zavoda za javno zdravstvo sprovodi ih i Federalno ministarstvo zdravstva. Sve će započeti sutra i trajati do 30. juna ove godine.

(Haber.ba)