5 dokumentarnih filmova koji bi vam lako mogli promijeniti pogled na život

Činjenica je da mediji u bilo kojem obliku uvelike mogu oblikovati naše mišljenje i stavove, a posebno ako su potkrijepljeni znanstvenim činjenicama.

Upravo iz tog razloga samo i veliki obožavatelji dokumentarnih filmova koji nas educiraju, osvještavaju i potencijalno nas potiču na pozitivne promjene u životu. Upravo pet takvih izdvojili smo i za vas, onih koji će vas potaknuti da razmislite o našem odnosu prema prirodi, koji će vam pokazati zašto ne trebate ići u zoološke vrtove i zabavne parkove sa životinjama i one koji će vam zorno pokazati kako svijet doista funkcionira.

Honeyland
Film Medena zemlja koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi. Sniman je tri godine i fascinantno je vidjeti suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Film je bio nominiran za dva Oscara.

Cowspiracy: The sustainability secret
Ako ga još uvijek niste pogledali, ovo je nešto što će vas zasigurno natjerati na redukciju mesa. Kontroverzni dokumentarac koji je dostupan na Netflixu proučava utjecaj uzgoja životinja za konzumaciju na okoliš, a pokazuje i priču iza kulisa poznatih organizacija za okoliš. Film će nas potaknuti da preispitamo vlastiti stav o uzgoju životinja, ali i na manijakalno pretraživanje interneta o temama poput globalnog zatopljenja i uništavanja šuma.

Blackfish
Potresni dokumentarni film koji prati Tilikum, orku koja živi u zabavnom parku SeaWorld, a osim nje, prati sve kontroverzije koje se tiču života orka u zatočeništvu. Film je objavljen 2013. godine, a nominiran je i za BAFTA nagradu kao najbolji dokumentarac. Promislite još jednom prije nego što uđete u zoološki vrt ili zabavni park sa životinjama.

The dark side of chocolate
Ovaj dokumentarni film prati plantaže kakaa u Ghani i Obali bjelokosti gdje često rade djeca u dobi od sedam do 15 godina. Zbog brojnih tajnih snimki vidimo druga vrata neke potpuno drukčije priče u javnosti. Uz obećanje plaćenog rada i boljih uvjeta za život, ta djeca krenu na put neizvjesnosti, ali puni nade, sve kako bi se na kraju našli sami i bez osnovnih uvjeta za život. Dječji rad je zabranjen prema najvišim zakonima, a dokument su potpisala i najveća svjetska imena čokoladne industrije. Na linku ispod pogledajte cijeli dokumentarac.

The Imposter
Priča prati mladića iz Španjolske koji tvrdi da je 16-godišnji sin jedne obitelji iz Teksa,sa čiji je sin nestao prije tri godine. Nevjerojatno teške životne okolnosti, ranjivost i snaga natjerat će vas da promislite o tome koliko vam je u životu doista teško.

 

Foto: Unsplash