Jasmili Žbanić nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modul Memorije

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modula Memorije.

Na ceremoniji dodjele nagrade u Narodnom pozorištu u Sarajevu direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetnički direktor programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković istakao da se nagrada Jasmili Žbanić dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

– Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde – kazao je Kreševljaković.

Jasmila Žbanić izjavila je da joj je ova nagrada izuzetno važna i jer dolazi od ljudi čiji rad na kulturi sjećanja izuzetno cijeni.

– Kada počinjem raditi film prije svega mislim na sadašnjost, jer želim raditi filmove koji su za ljude danas, o onome što nas muči danas,  pitanjima na koja nemamo odgovor, skrivenih stvari koje se trudimo negirati,  svega onog što nas oblikuje kao ljude. Ali ovo naše danas zaista je uslovljeno jednom velikom traumom koja nas progoni, koju nismo zaliječili, koja obilikuje  našu sadašnjicu, a to jeste rat – kazala je Žbanić.

Navodi da je “Quo vadis Aida”  njen prvi ratni film i da su u  BiH  do sada  snimljena svega tri-četiri dobra ratna filma.

– To nije dovoljno da bi se spoznalo sve ono što rat čini ljudskom biću i da bi se odgovorilo na pitanje zašto se desio i zašto su se desili toliki zločini. Negiranje zločina iz prošlosti prati diskriminacija u današnjosti i da bismo znali govoriti o današnjici trebamo pokušati razumjeti i spoznati ono što nam se desilo – kazala je Žbanić.

Ona je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.