Jasmin Kukuljac: Puštamo mlade sa fakulteta totalno nespremne za poslovni svijet

Intervju za DnevniBuzz dao je višestruko nagrađivani poslovni menadžer Jasmin Kukuljac.  Jasmin Kukuljac je između ostalog radio kao direktor kompanije Nestle BiH, te kao regionalni direktor prodaje u kompaniji Orbico. Dok je radio u kompaniji Nestlé, dvije godine zaredom biran je za najboljeg key account managera.

Sada je vlasnik konsalting kompanije Trade Up koja je ekskluzivni distributer za Bosnu i Hercegovinu za Doncafe espresso HoReCa i B2B produkte i espresso aparate.

DnevniBUZZ: Ranije ste uspješno radili za kompaniju Nestlé, Vienna osiguranje i Orbico da biste poslije osnovali vlastitu kompaniju Trade up. Možete li nam više reći o svojoj firmi i zašto ste se odlučili za taj korak?

Iskustvo koje sam stekao u kompanijama za koje sam radio je neprocjenjivo i dugogodišnje. Svaka od korporacija za koje sam radio je ostavila pozitivan trag u mojoj poslovnoj karijeri i nakon skoro 20 godina provedenih u korporativnom poslovnom svijetu odlučio sam se napraviti korak naprijed i osnovati svoju kompaniju. Odlučio sam se na taj korak iz prostog razloga kojeg sam pojasnio kroz matematički prikaz

(Know How+Iskustvo) x Networking = uspjeh.

Odlučio sam izaći iz sjene korporacija i napraviti svoj biznis.

DnevniBUZZ: Gdje vidite Vašu kompaniju za nekoliko godina? Možete li da nam predstavite ciljeve razvoja Vaše kompanije u narednom periodu?

Moju kompaniju u nekom periodu 2-3 godine vidim kao jednog od vodećih zastupnika za poznate brandove, kako u BiH tako i na Balkanu. Moj cilj je akvizirati nekoliko manjih brandova i kroz distributivni lanac plasirati ih na tržište Balkana kao što sam uradio sa brandovima Ambi Pur i Wedel.

DnevniBUZZ: Kako ocjenjujete proteklu godinu u poslovnom smislu, naročito uzimajući u obzir pandemiju koja je zadesila cijelu planetu?

Prošla godina je ostavila traga na mnoge biznise koji su bili vezani socijalizacijom i putovanjima. U manjem dijelu je ostavila trag i u mojoj poslovnoj godini jer smo planirali rasti kroz HoReCa segment i sportski turizam. Mogu reči da sam imao sreće jer sam temelje svog biznisa rasporedio u nekoliko segmenata i svaki segment je posebna priča i manje više samoodrživ. Kad je zapelo u HoReCa i turističkom dijelu tu je bio retail, edukacije i zastupništva koja su iznijela godinu na najbolji mogući način.

DnevniBUZZ: Šta mislite o uslovima poslovanja u našoj državi?

Već sam nekoliko puta odgovorio na ovo pitanje iz perspektive Direktora korporacija. Sada kao vlasnik biznisa razmišljam isto. Poslovanje u našoj državi je moguće i to pokazuju mnoge domaće kompanije koje su u posljednjih 5-6 godina ostvarile veliki uspjeh. Meni je najveći problem kad je u pitanju administracija jer gubimo mnogo kad su strani investitori u pitanju zbog birokratije. Najčešći negativan faktor odbijanja investitora je upravo taj da za pokretanje kompanije vam treba 30-60 dana i to je kamen spoticanja koji moramo riješiti čim prije da bi strani investitori krenuli ulagati u BiH.

DnevniBUZZ: U razgovorima za medije, kao i vašim predavanjima, često ističete kako je edukacija ključ uspjeha. Prema Vašem mišljenju koliko dobro školstvo i sistem obrazovanja u našoj državi priprema mlade ljude za izazove modernog doba i poslovanja?

Što se edukacije tiče po mom mišljenju teoretski smo veoma potkovani ali postoji faktor prakse i poslovnog svijeta u koji ulazite poslije završene edukacije za taj dio mladi uopšte nisu spremni. Na tu temu sam i razgovarao sa nekoliko profesora sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i istog smo mišljenja da se mladi puštaju sa fakulteta totalno nespremni za poslovni svijet i da nam je stvarno potrebno angažiranje više vanjskih predavača iz realnog sektora koji kroz primjere iz prakse mogu mladima približiti poslovni svijet i pripremiti ih za to poglavlje života. Ovako još uvijek smo fokusirani na teoriju sa minimalnim udjelom prakse.

DnevniBUZZ: Šta biste preporučili mladim ljudima koji započinju karijeru i traže svoj prvi posao?

Mladima preporučujem da već na II godini fakulteta počnu da traže da rade praksu u korporacijama i domaćim kompanijama da bi stekli iskustvo jer sa sticanjem praktičnog iskustva vaš prvi razgovor za posao će biti mnogo lakši i rasterećeniji jer ćete znati o čemu pričate i to za vas neće predstavljati problem.

Razgovor vodio: Senad Hajlovac