“Ključ grada” nije zaslužio niko?

Banja Luka već drugi put neće dodijeliti najveće gradsko priznanje ”Ključ grada”, jer se ispostavilo da nema niti jednog pojedinca ili kolektiva koji bi mogao da dobije tu najveću gradsku nagradu

Gradonačelnik Slobodan Gavranović tvrdi da mogućeg kandidata nije predložila ni javnost, niti nadležni koji odlučuju o priznanjima, koja se tradicionalno dodjeljuju u povodu 22. aprila, Dana grada.

-Tu nagradu smo dodijelili samo izuzetnim ljudima koji su posebnim angažmanom doprinijeli afirmaciji grada u regionu i inostranstvu. I ovaj put bih volio da imamo značajan kolektiv ili dobrog kandidata i za ovu nagradu, ali već drugi put nemamo prijedloge ni iz gradske javnosti, ali ni iz institucija koje u tom procesu učestvuju – kaže Gavranović.

Prošle godine “Ključ grada“, s Poveljom “Počasni građanin grada Banja Luka”, kao poseban vid, kako je navedeno, priznanja za djela i rad od općeg značaja, dodijeljen je šefu predstavništva Republike Srpske u Izraelu Ariju Livneu.

U 2009. godini nagrada “Ključ grada Banja Luka” s poveljom dodijeljena je Nebojši Radmanoviću, članu Predsjedništva BiH, kao “poseban vid priznanja za djela i rad u svim oblastima stvaralaštva“, dok je 2008. to priznanje pripalo tadašnjem premijeru RS-a Miloradu Dodiku.

Skupština grada Banja Luka već je odlučila kome će pripasti nagrade u drugim kategorijama.

“Zlatni grb grada Banja Luka“ bit će dodijeljen, na akademiji u povodu Dana grada, Arhivu Republike Srpske i Srpskom pjevačkom društvu “Jedinstvo“ za izuzetan doprinos i vrhunske rezultate u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

“Plaketa Grada Banja Luka“ pripast će Ranku Pavloviću i to “za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture“, a Dušanu Popoviću i Nebojši Kuštrinoviću “za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i sporta“.

Za izuzetna ostvarenja u oblasti sporta, Plaketa Grada bit će dodijeljena i Miloradu Slavniću, a Borisu Testenu za izuzetnu humanost.

Odlukom Skupštine Grada ovo priznanje bit će dodijeljeno i Osnovnoj školi “Jovan Cvijić“ za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja, dok će za izuzetna ostvarenja u oblasti zdravstva ova nagrada biti dodijeljena prof. dr. Sanji Sibinčić.

Nagrada Grada “Banja Luka-mladima“ od po 1.500 KM, kao poseban vid priznanja – u oblasti kulture i umjetnosti bit će uručena Dejanu Jankoviću, a kao poseban vid priznanja u oblasti sporta Jeleni Stevandić.

Odbornik PDP-a u gradskom parlamentu Aleksandar Zolak smatra da je nagradu trebalo dodijeliti i uspješnim privrednicima jer oni rješavaju veliki problem nezaposlenosti u Banjoj Luci.

Nema ni nagrade za one koji podstiču nauku, a ni za afirmiriranje talentiranih studenata i đaka.

 

|Fena|Trafika|Ba|