Milo Đukanović zaradio milion eura

Kapital Invest, privatna kompanija crnogorskog premijera Đukanovića, prodala je jučer na Montenegroberzi 10.466 akcija Prve banke Crne Gore za ukupno oko 1,067 miliona eura.

Đukanovićeva firma je posjedovala oko 2,5 odsto akcija Prve, a za svaku akciju Đukanović je dobio po 102 eura.

Iako je svaku akciju jučer prodao po 25 eura jeftinije nego što ih je kupio, Milo Đukanović na dionicama bratove banke nije izgubio, jer je u julu 2008. godine prodao 2.540 akcija po nevjerovatnoj cijeni od 610 eura za nešto više od milion i po. Time je, prema sopstvenom priznanju, vratio kredit koji je uzeo za kupovinu cijelog paketa akcija. To znači da su preostale akcije bila čista zarada i da je premijer Crne Gore zaradio milion eura.

Transakcija je obavljena posredstvom sakrivenih kastodi računa Crnogorske komercijalne banke (CKB). Nije poznato ko je kupac udjela firme Capital.

Premijer Đukanović, kao ni ovlašteni posrednici na berzi i u Prvoj banci, odbili su da odgovore ko je kupio, a ko prodao akcije.

Najveći vlasnik Prve banke, sa udjelom od oko 41,4 odsto je premijerov brat  Aco Đukanović, a Elektroprivreda Crne Gore drugi je po veličini vlasnik sa 19,75 odsto akcija Prve banke.

Milo Đukanović je u augustu 2007. godine kupio skoro 12 hiljada akcija Prve banke u dokapitalizaciji za 127 evra po akciji za milion i po eura. Novac je, kako je rekao, obezbjedio kreditom od filijale grčke Pireus banke u Londonu zahvaljujući žirantu. Poslovni partner ove banke godinama je bio predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

Premijerov udio u bratovoj banci tada je iznosio oko sedam odsto, da bi nakon nekoliko iznuđenih dokapitalizacija koje je platila državna Elektroprivreda njegov udio pao na oko 2,5 odsto.

Na Montenegroberzi su juče obavljene ukupno tri transakcije sa 10.477 akcija Prve banke. Prosječna cijena od 102 evra koju je premijerova privatna firma ostvarila jučer, u odnosu na prethodni dan trgovine na Montenegroberzi bila je viša za oko 8,95 odsto.

 

|Agencija|Trafika|Ba|