Najmanje troje mrtvih i više od stotinu ranjenih, predsjednik Obama se obratio javnosti


Troje mrtvih i više od stotinu ozlijeđenih osoba rezultat su dviju eksplozija koje su se dogodile tijekom velikog maratona u Bostonu, javlja RT. Prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini linije 117, upravo u trenutku kada su natjecatelji prošli ciljnom ravninom. S druge stane, CNN javlja da se eksplozija dogodila gotovo sat vremena nakon što je maraton završio.

Na maratonu je sudjelovalo nekoliko tisuća osoba, a prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile nešto poslije 15 sati po lokalnom vremenu. Kako javlja Boston Globe, “nekoliko desetaka ljudi je ozlijeđeno”, ali te informacije zasad nisu potvrđene. Policija u Bostonu potvrdila je da su najmanje dvije osobe poginule te da su još 22 ozlijeđene. New York Times javlja da je broj mrtvih porastao na deset, ali ta informacija zasad nije potvrđena.

Svjedoci su ispričali kako su vidjeli gusti dim, prije kojeg su čuli najmanje dvije eksplozije.

“Vidjela sam dvije eksplozije. Prva je bila u blizini ciljne ravnine, čula se glasna eksplozija, a nakon toga smo ugledali crni dim. Počela sam trčati i bježati”, ispričala je jedna svjedokinja za Boston Herald. Prema pisanju pojedinih američkih medija, navodno je u hotelu koji se nalazi uz ciljnu liniju pronađena i treća bomba, koja nije eksplodirala. Hotel je evakuiran.

O eksplozijama su odmah obaviješteni predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden. Iz Bijele kuće su obavijestili kako je predsjednik naredio da se unesrećenima odmah pruži sva potrebna pomoć te da se angažiraju dodatne snage kako bi se područje pogođeno eksplozijama što prije saniralo.

Predsjednik SAD Obama održao je kraću press konferenciju na kojoj je rekao da ne treba žuriti sa izjavama ko stoji iza napada u Bostonu, ali da će američka vlada svakako otkriti krivca i i razlog ovih napada. On je također dodao da će pravdi biti privedeni svi pojedinci i grupe, za koje se utvrdi da su odgovorni za nesreću. Obama je napomenuo da je u razgovoru sa glavnim bezbjednosnim zvaničnicima dogovoreno da će se sve raspoložive snage upotrijebiti kako bi se istražili motivi i počinioci ove tragedije.

“Mišel i ja najdublje saosjećamo sa porodicama žrtava i povrjeđenih i molimo se za njih”, rekao je Obama. On je uputio zahvalnost svima onima koji su reagovali brzo u ovoj tragediji i pomogli građanima.

Policija i spasioci su na terenu, a istraga o tome kako je došlo do eksplozija je u tijeku.

Video na kojem se jasno vide i čuju eksplozije u Bostonu možete pogledati iznad tekst.

 

|Agencije|Trafika|Ba|