NOKIA 2.4 – pristupačan svima, uz malo kompromisa

Od kako je Nokiu od Microsofta kupio HMD Global možemo slobodno reći da je ovom finskom gigantu ponovno svanulo.  Novi vlasnici su poveli ovu kompaniju u pravom pravcu – pravcu Android uređaja. Takva odluka im je omogućila da konačno uhvate korak sa rastućom populacijom sve boljih i priuštivijih kineskih pametnih telefona. Oni su se usredotočili na nekakav srednji cjenovni razred, gdje Nokia uređaje ističe odlična kvaliteta izrade, dizajn i redovita softverska ažuriranja neovisno o cijeni uređaja.

Nove Nokie dolaze sa Android One operativnim sistemom, i većinski su u pitanju uređaji budžetne i srednje klase. Takav slučaj je i sa jednim od najnovijih modela Nokie 2.4 koja je predstavljena javnosti u septembru 2020. Uz ovaj Android One operativni sistem Nokia je obećala svojim korisnicima 2 godine nadogradnje Androida i 3 godine sigurnosnih ažuriranja, što u ovom cjenovnom razredu nema niko.

Od upečatljivijih karakteristika ovog telefona osim ovog operativnog sistema je plastično kućište koje je očekivano za jedan mobitel čija je preporučena cijena od strane proizvođača 119 eura. Vrlo često se preporučena cijena i cijena po kojoj mi u Bosni i Hercegovini možemo kupiti nešto razlikuje, ali svejedno ne bi trebala mnogo odskakati od konkurencije. Treba naglasiti da bez obzira na plastičnu izradu kućišta ono izgleda čvrsto i kompaktno, te se ne savija. Dodatno dobar utisak pojačava nanotekstura na zadnjoj strani zbog čega telefon nije sklizak i odlično leži u ruci.

Prednju stranu popunjava 6.5 inchni displej rezolucije 720×1600 HD+ koja čini 80% cijele prednje strane. Na vrhu zaslona je smještena i 5MP prednja kamera. Sam displej je fino osvjetljen i ima dobru vidljivost čak i po danu naročito ako se potrudite podesiti ga prema svojim potrebama sa opcijama koje imamo u softwareu. Među opcijama možete izabrati i tamni mod (dark mode), kao i noćno svijetlo.

Na desnoj strani nalazimo tipke za kontrolu glasnoće i otključavanje, dok na suprotnoj strani imamo utor za nano-SIM kartice i MicroSD karticu te tipku za Google Assistant. Ukoliko niste neki fan Google Assistenta možete ovu tipku u opcijama telefona isključiti, ali nažalost ne i dodijeliti nekoj drugoj opciji pa tako samo dobijemo jednu “mrtvu” tipku sa strane.

U dnu Nokia 2.4 ima mikrofon, microUSB utor i zvučnik, dok na gornjoj strani imamo još jedan mikrofon. MicroUSB u današnje vrijeme, naročito kod telefona novije generacije, je definitivno nešto što viđamo sve manje i manje. To znači da ćemo ostati uskraćeni za brzo punjenje baterije, ali obzirom na prilično dobre performanse baterije od 4500 mAh nećete ju morati često puniti uz neko prosječno korištenje. Naša iskustva su da ona može izdržati otprilike 2 dana, ponavljamo uz neko normalno korištenje što podrazumijeva uz standardne pozive i provjeravanje društevnih mreža, te igranje manje zahtjevnih igara.

Na zadnjoj strani uređaja nalazimo dvostruku kameru: 13MP primarna kamera s otvorom blende f/2.2 uz 2MP senzor dubine i LED bljeskalicu. U uslovima dobrog osvjetljenja, Nokia 2.4 daje solidne fotografije s dobrim kontrastom i bojama. Najveća prednost kamere je definitivno night mode, odnosno noćni način rada.

Sa prednjom i zadnjom kamerom možete snimati video FULL HD rezolucije, a treba još dodati i značajke poput prepozanvanja lica, te Google Lense za čitanje QR kodova, prepoznavanja teksta i slično.

Ovdje ponovno trebamo naglasiti da je Nokia 2.4 namijenjena prosječnim i ne tako zahtjevnim korisnicima. Ona nije namijenjena korisnicima koji se bave naprednom fotografijom i igranjem zahtjevnih igara, već onima kojima je potreban uređaj za osnovnu komunikaciju. Tako da bi onima koji malo više vremena provode praveći slike za društvene mreže i slično ipak preporučili neki drugi mobitel sa jačim performansama i iz višeg cjenovnog ranga.

Ispod kamera se nalazi senzor otiska prsta. Nokia 2.4 prvi je uređaj Nokia 2 serije sa senzorom otiska prsta, a sam senzor ne odskače toliko od površine poleđine pod prstom pa se potrebno malo naviknuti na lokaciju prilikom korištenja.

Nokia 2.4 dolazi sa slabijim hardverom koji će i dalje nekima biti dovoljan za svakodnevan rad. Uređaj koristi MediaTekov Helio P22 procesor sa 8 Cortex A-53 jezgri na radnom taktu do 2GHz uz PowerVR GE8320 grafički čip. Što se tiče memorije, kod oba telefona imate opcije od 3 GB i 4 GB radne, i 34 GB i 64 GB interne memorije, sa opcijom dodatnog proširivanja MicroSD karticama i do 512 GB, što je sasvim zadovoljavajuće.

U standardnom pakovanju u kojima dolaze oba telefona dobit ćete iglicu za otvaranje sim ladice, kabl i punjač.

Zaključak

Nokia je trenutno fokusirana na budžetnu i srednju klasu uređaja, što je vjerovatno dobra politika jer tu zapravo imaju najviše konkurencije.  Nedostaci poput korištenja MicroUSB utora, sporo punjenje, ograničene performanse i mogu određenim korisnicima biti presudni, no treba pogledati cijenu i prioritete.

Nokia 2.4 je zasigurno dobar izbor za sve one koji ne svoj mobitel “ne gnjave” previše, već koriste za osnovne funkcije kao štosu ostvarivanje komunikacije, a zasigurno nudi solidno multimedijalno iskustvo: gledanje Youtube klipova u visokoj rezoluciji, društvene mreže, pa čak i igranje igara poput Call of Duty Mobile. Uz sve to treba ponovno istaknuti obećanu nadogradnju softwarea, čvrstu konstrukciju, izdržljivu bateriju i povoljnu cijenu.