Parafiran sporazum Srbije i Kosova

“Dijalog Beograda i Prištine je završen, srpski i kosovski premijeri parafirali su sporazum”, saopštila Catherine Ashton.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio da će se o prihvatanju sporazuma odlučivati u narednim danima. Prema saznanjima B92, odluka o mjestu i terminu eventualnog zvaničnog potpisivanja nije donijeta.

Kako saznaje B92, u desetoj rundi sporna tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmjenjena.

“Prihvaćeni su prijedlozi Srbije, parafirao sam da je ovo prijedlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obje strane u narednim danima”, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Vijest je objavila Catherine Ashton, koja je i čestitala obojici premijera na “dosad uloženom naporu”, a zatim je navela da će dvije strane obavjestiti Brisel o prihvatanju parafiranog sporazuma.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski prijedlozi, odnosno da je “nedirnuta tačka 9, i po srpskoj želji modifikovana tačka 14”.

Ono što se ranije znalo jeste da sporazum ima 15 tačaka i da su dvije tačke bile sporne.

Prema informacijama B92, tokom prva četiri sata desete runde, razgovori nisu tekli glatko, jer je za srpsku stranu sporno dovođenje u vezu policije (tačka 9) i članstva Kosova u međunarodnim organzacijama (tačka 14).

Kako su naveli izvori iz beogradske delegacije, poruka srpskog tima na prvom sastanku bila je da se neće odustati od zahtjeva ni oko tačke 9, ni oko jasnijeg definisanja tačke 14.

Srpska delegacija je navela da neće razmatrati sporazum “ako ostane tačka 14 ili ako se promjeni i jedno slovo u tački 9”.

Za B92 je u međuvremenu potvrđeno da će tokom popodneva obje delegacije i Catherine Ashton ići na sastanak i u NATO.

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom se dovodi u vezu sa insistiranjem Srbije da kosovska vojska nema pristup na sjeveru, što može biti realizovano samo uz podršku NATO.

Inače, ranije je bilo najava da će dan biti započet sastankom srpskog tima sa predstavnicima Alijanse, ali do razgovora nije došlo.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tokom prijepodnevnih časova takođe nije govorio o sastancima sa srpskom delegacijom na održanoj konferenciji i rekao je samo da će NATO učiniti sve”kako bi se eventualni sporazum implementirao”.

 

|B92|Trafika|Ba|