Sjeverna Koreja dala “konačno odobrenje” za nuklearni napad na SAD!?

Sjeverna Koreja je saopštila da je dala “konačno odobrenje” za nuklearni napad na SAD.

Francuska novinska agencija AFP javila je da je saopštenje objavljeno nekoliko minuta nakon što su SAD najavile da će u narednih nekoliko sedmica poslati napredne protivraketne sisteme na ostrvo Gvam.

Sjeverna Koreja je u proteklih nekoliko mjeseci, iznoseći prijetnje, kao potencijalne mete izdvojila američke vojne baze u Gvamu, američkoj teritoriji u Pacifiku i na Havajima.

“Pojedini postupci, koje je Pjongjang preduzeo u proteklih nekoliko sedmica, predstavljaju realnu i jasnu opasnost”, rekao je američki ministar odbrane Čak Hejgel u obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu.

On je istakao da ti postupci Pjongjanga prijete interesima Južne Koreje i Japana, ali je pomenuo i direktne prijetnje protiv Gvama, Havaja i zapadne obale SAD.

Neposredno nakon Hejgelovog govora, Pentagon je saopštio da će poslati rakete sistema THAAD za obaranje balističkih projektila, sa pokretnim lanserom i presretačima raketa, radarski sistem i integrisani sistem za kontrolu vatre.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države će rasporediti “u narednim sedmicama” proturaketnu bateriju THAAD na otok Guam, gdje ima važnu vojnu bazu, pred sjevernokorejnskim prijetnjama, saopćio je u srijedu Pentagon.

Sistem THAAD, sposoban da presretne raketu na velikoj visini, je dodatak na dva proturaketna razarača Aegis u zapadnom Pacifiku, kako bi se suprotstavili eventualnom lansiranju balističke rakete od Pyongyanga.

 

TrafikaBa/Agencije