Vojnik Crvene armije pronađen u Afganistanu nakon 33 godine

Bivši vojnik Crvene armije koji je glasio za nestalog od 1980. godine tokom sovjetske invazije na Afganistan je pronađen živ nakon skoro 33 godine. Tada je bio spašen od strane pripadnika jednog afganistanskog plemena.

Nekadašnji sovjetski vojnik Bakhredtin Khakimov koji danas živi pod imenom Sheikh Abdullah i radi kao narodni liječnik u području Shinand u Afganistanu je upraćen od strane tima Komisije za međunarodna pitanja vojnika, neprofitne moskovske organizacije koja vodi istrage za bivši Sovjetski savez u Afganistanu.

Iz ove organizacije je poručeno da je Khakimov zadobio teške povrede u borbi u oblasti Shaning u septembru 1980.godine kada su ga spasili lokalni stanovnici. On trenutno vodi polunomadski život sa ljudima koji su ga tada udomili.

Također je saopšteno da su iz ove organizacije kontaktirali sa njim prije dvije sedmice i da kako on nije imao nikakvu dokumentaciju koja potvrđuje njegov stari identitet, Khakimov je prepoznao fotografije drugih sovjetskih vojnika koji su s njim služili u isto vrijeme. U momentu kada je pronađen također je mogao razumjeti ruski jezik, mada ga je teško govorio.

Komisija za međunarodna pitanja vojnika radi na pronalaženju još 263 sovjetska vojnika čiji je nestanak nepoznat, a do sada su pronašli 29 nestala vojnika u Afganistanu.