Rumunija spremna priznati Kosovo?

kosovo
kosovo

Ministar spoljnih poslova Titus Korlacean izjavio je da bi bila “greška” ako Rumunija ne bi uzela u obzir promjene i napredak u vezi sa Kosovom i “ostala zakopana u prvoj liniji kao japanski vojnik na Pacifiku”, poslije završetka Drugog svetskog rata.

Korlacean je to rekao u emisiji rumunske Televizije Realitatea, na pitanje novinara da li će se Rumunija pridružiti “evropskom trendu” što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Postoji politička realnost na Kosovu koju treba tretirati inteligentno i otvoreno”, naveo je ministar.

Rumunija treba da gleda vrlo pažljivo na odvijanje političkog dijaloga Beograd – Priština na kojem učestvuje visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton.To su realnosti o kojima Bukurešt treba da vodi računa, rekao je ministar.

Zvanično ni na nivou predsjednika države ni na nivou premijera nisu dati ni najmanji znaci da bi Rumunija mijenjala svoj stav i priznala nezavisnost Kosova, iako periodično dobija signale iz Brisela kako bi se opredijelila za stav večine članica EU.

Predsjednik Trajan Basesku u svim prilikama čvrsto izražava stav Rumunije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, jer to nije u skladu sa međunarodnim pravom.