Saobraćaj uspostaviti u utorak u 4h ili slijede sankcije

Na večerašnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS poslanici su podržali Zaključak u kojem se nalaže da KJKP GRAS ujutro u četiri sata uspostavi javni gradski prijevoz na području KS. Ukoliko do toga ne dođe, Skupština KS će ponovo zasjedati i odlučiti kako će djelovati dalje.

U obraćanju poslanicima Skupštine KS premijer KS Suad Zeljković je istakao je kako je Vlada izdala naređenje Skupštini, Nadzornom odboru i v.d. direktorici GRAS-a da uspostave javni gradski prijevoz do 16 sati prvog dana štrajka. Također, naloženo im je da se osigura imovina i radnici, da se utvrde razlozi nezakonitog štrajka i da se podnesu krivične prijave protiv odgovornih osoba.

“Prošli put sve sam im dao, dušu, srce, zamolio za komunikaciju, za dijalog, za međusobno povjerenje i rekao: ‘Onog momenta kada vas Suad Zeljković prevari za jednu riječ molim vas dođite, recite i ja ću sam otići’. Ispoštovan je termin isplate plaća i uplaćeno zdravstveno osiguranje. Pogazili su svoju riječ, sve što su rekli nisu ispoštovali. Rekao sam: ‘Jednom kad izgubite povjerenje nećete biti u prilici da ga vratite, molim vas nemojte to raditi’. Ali neki dogovor nisu ispoštovali, neki jesu. Oni koji po pozivu idu, spletkare, pozivaju taksiste da im se pridruže da bi se oborila Vlada su nepošteni ljudi. Recite samo jedan jedini valjan razlog zašto treba oboriti ovu Vladu i mi ćemo sami otići”, rekao je Zeljković te odgovorio na pitanja poslanika kako Vlada KS ne zna ko je zvanično organizator protesta, niti koji su zahtjevi.

Poslanicima se obratio i ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica koji je rekao kako je izazvao veliki gnjev organizatora obustave rada onog trenutka kada je dobio zaključke premijera ta kako su mu GRAS-ovi radnici rekli da se polije benzinom i podnese ostavku.

“Nesreća organizatora ovog štrajk je što su u svim prethodnim štrajkovima imali podršku javnosti, a Vlada nije. Ja vas, gospodo, obavještavam da ovog puta Vlada ima bezrezervnu podršku javnosti. U ovoj borbi i obračunu s vama koji ste ovo organizovali ići ćemo do kraja bez obzira na vaše prijetnje. Nama više straha pod kožu ne može. Dakle, prijetili ili ne prijetili, ovaj će se proces dovesti do kraja, dokle god bude ove vlade, mi ćemo završiti prije nego što nam isteknu mandati. Vi koji ste ovo organizovali, pakujte kofere, bit će problema, to vam ja odgovorno tvrdim s ove govornice”, poručio je ministar Bubica.

Vlada KS je preporučila Skupštini KS da odmah i bezuvjetno imovinu GRAS-a stavi na raspolaganje Skupštini, odnosno Vladi i menadžmentu GRAS-a.

Sjednici su prisustvovali i članovi Sindikata komunalne privrede radnika GRAS-a.

 

|Agencije|Trafika|Ba|