Vlada Srbije odbacila EU prijedlog sporazuma o Kosovu

Vlada Srbije danas je na vanrednom zasjedanju jednoglasno odbacila prijedlog sporazuma sa Prištinom, koji je ponudila EU.

“Vlada Srbije ne može da prihvati ponuđena rješenja koja su usmeno saopštena našem timu, jer ne garantuju ljudska prava, opstanak i bezbjednost Srba na Kosovu, izjavio je premijer vlade Srbije Ivica Dačić. “Takav dogovor nije sprovodiv i ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja”, dodao je premijer Dačić.

Premijer je ovlašćen da obavjesti EU o toj odluci.

“Sporazum zasnovan na ponuđenim principima”, dodao je premijer, “ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja i preovladavanja sadašnjeg stanja na KiM”. Vlada Srbije je istovremeno potvrdila opredjeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rješenja koje će biti čvrst osnov za izgradnju trajnog mira.

Predstavnici desničarskih Dveri i studenata, koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade Srbije, razišli su se nakon što su čuli da je Vlada odbila da potpiše sporazum sa Prištinom. Okupljeni ispred vlade su pozdravili njenu odluku i propratili je uzvicima “Kosovo je srce Srbije”. Nemanjina ulica ponovo je u cijelosti prohodna za saobraćaj, koji je bio u zastoju zbog protesta. Ranije danas pristalice pokreta “Dveri” okupile su se ispred Vlade Srbije, tražeći da se odbije prijedlog sporazuma o Kosovu i Metohiji u Briselu.

“Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu riješenost da se postigne sveukupni dogovor”, rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke. Za “zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU” glasali su svi prisutni članovi Vlade. Kako je saopšteno, Vlada Srbije se zalaže za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU, kako bi se što prije riješila sporna pitanja u vezi s KiM. Sjednica je počela nešto poslije 17 sati i prva tačka dnevnog reda na sjednici bila je otvorena za medije. Sjednici su prisustvovali svi potpredsednici Vlade i ministri, osim ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verice Kalanović, koja je bila odsutna zbog bolesti. Sjednici Vlade prisustvovali su i direktori vladinih kancelarija za Kosovo i evropske integracije Aleksandar Vulin i Milan Pajević, kao i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Uobičajeno je da se sjednice Vlade Srbije održavaju bez prisustva novinara, a odluke koje se donose objavljuju se nakon sjednice, na pres-konferenciji ili putem saopštenja.

Predsjednik Tomislav Nikolić, prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić danas su imali sastanak i s patrijarhom Irinejom. Vladajuće stranke najavile su da će od Eštonove, koja je posrednica u pregovorima, biti zatraženo da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

“Visoka predstavnica EU čeka na zvaničan odgovor i objašnjenja Beograda na prijedloge iznesene u posljednjoj rundi dijaloga s Prištinom. Na temelju toga će se dalje postupiti”, izjavila je u Briselu Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Potpredsjednik srpske vlade i čelnik SNS Aleksandar Vučić je danas saopštio da će ta stranka predložiti Vladi Srbije da ne potpiše ponuđeni briselski sporazum s Prištinom i da zatraži hitan nastavak dijaloga.

 

|Agencije|Trafika|Ba|